Senaste inläggen

Av Anna - 3 juli 2013 17:35

Nu är den årstiden när det finns hur mycket som helst att göra på jobbet.
Nu då ju nämligen vinterförrådet av kofoder fyllas till brädden. Och det är inte lite som måste in till dryga hundratalet nötkreatur. I år har det bara körts rundbalar men ensilage ännu då länge. Får väl se var andra och tredjeskörden hamnar sen.

I lördags var vi på hundutställning i Borås och jag fick den stora äran att visa söta femmånaders pudelvalpen Apollon. Som namnet säger så va han vacker som en Gud och skötte sej som en vuxen van kille i ringen.
Han och hans båda syskon fick HP alla tre och Apollon slutade som BIM-valp :)
Så kul!!

ANNONS
Av Anna - 26 juni 2013 08:21

Igår kväll hade vi avslutning på Grönt kort kursen.
Marlene och Linda hade ordnat till en träningstävling i canicross (linlöpning) med upplägg likt en riktig tävling, vi hade oxå riktig domare.
Och jag måste säga att detta va helt klart något av det roligaste jag gjort tillsammans med Veto.
Han va helt suverän, drog på som om han aldrig gjort annat, tog mina höger, vänster och framåt klockrent. Och när vi gått i mål vände han upp mot mej och såg stolt och überlycklig ut <3
Gårdagskvällen gav helt klart blodad tand, så nu blir det fysträning (för matten ;) ) hela sommaren, uppskrivning till gröna kortet och licenslösning så vi är fit for fight tills säsongen för barmarksdrag drar igång i typ september.
En helg i oktober har jag iaf tänkt tillbringa i Filipstadstrakten :)

Tre min kvar till start och vi är redo.........

ANNONS
Av Anna - 19 juni 2013 08:53

                                                  


Efter jobb, handling, kvällsmat och lite soffhäng tog Veto och jag en skön skogspromenad, och därefter hade vi lite sketarolig träning i trädgården.


Jag plockade med mej tändstickor, post it-lappar, klicker och en massa godis ;)

Vi har ju tränat en hel del med targetmarkeringar, både nos och tass, men aldrig targetöverföringar, så det provade vi igår. Började med några enkla nos-handflatedutt och fortsatte sen med post it-lapp i handen, flyttade den sedan till mina ben, väggar, dörrar, träd och gräsklippare.

Det tog några försök och några backa-tillbakasteg innan han snappade vad jag menade men jäklar så kul han såg ut när han rusade och tryckte lilla sötnäsan mot tex gräsklipparen <3

Sen plockade jag upp en träning som jag fick tips på av Helene, när Veto va mitt i sin långa rehab och inte fick anstränga kroppen. Nämligen tändsticksleken :), man sticker ner en halv tändsticka i marken och låter sen hunden leta reda på den, inte helt lätt men med hundars fantastiska nos brukar de fixa det relativt enkelt bara de förstår vad de ska göra.

Igår utvecklade jag det hela lite mer och kastade iväg en tändsticka ut i långa gräset och gav "leta"kommando, och jäklars vad han jobbade - snosade länge, högt och ljudligt och gav inte upp trots att det tog en stund för honom. Det svåraste va nog faktiskt att hålla den still i munnen ända fram till mattens hand, den lilla rackaren ville ju gärna ramla ur på vägen liksom ;)
Sen blev det lite jåååsa-bollen lek och sen somnade han så gott bredvid mina fötter när jag fortsatte med lite soffhäng framför tvn, mumsandes jordgubbar och kaffe :)


Hjärngympa is da shit!! :)

Av Anna - 6 juni 2013 12:47

I helgen som va gjorde jag debut som ringsekreterare "på riktigt".
Det va på ÖKK's nationella utställning i Norrköping.
Båda dagarna för domare Ewa Nielsen tillsammans med kollegan Lelle. I vår ring gick på lördagen kh chihuahua och fransk bulldog och på söndagen PON och alla fyra varianterna på pudel.
Jag jobbade som skrivande och törs knappt skriva det, men det kändes som om jag hade det mesta under kontroll största delen av dagarna :)
Vi fick mycket beröm av både domare och utställare för smidighet, tydlighet, trevlighet och läsbara kritiker :) bra egoboost ;)

I tisdagskväll blev det utesimmarpremiär i kanalen för Veto, han älskart verkligen. Ögonen bara lyser på honom när han upptäcker vart jag parkerat och börjar plockar fram flytväst och lina.

Igår va det sista gången på valpkursen och kvällen tillbringade vi i skogen.
Valparna fick två små korta spår var och så visade vi början på uppletande. Alla fixade båda grejerna med bravur!!

Av Anna - 23 maj 2013 09:24

Igår på valpkursen hade jag bett Jenny komma och visa rallylydnad för deltagarna.
Jenny tävlar rally med sin hund Gay och det går riktigt bra :) Hejja er!
Eftersom valpkursen är en liten och behändig grupp kunde Veto och jag oxå vara med och prova på. Och jag insåg direkt att detta är ingen lajjsport, utan här krävs det mycket träning för att bli duktig och få flyt i banan.
Trodde i min enfald att detta va en lätt väg att gå ;)
Visst är den enklare så till vida att man får prata med hunden genom banan och utförandet är inte lika strikt som på tex lydnad, men jösses va mycket moment att lära in och sen på tävling memorera i rätt ordning.
Tror detta kan vara en jättebra träning för mej och Veto, kontakten ihop med trixen under lugn och kontroll. Det blir en utmaning som heter duga!! ;)

Av Anna - 22 maj 2013 09:55

Vallade med Veto i lördags och i måndags hos "momo"(läs uppf.) Lena.

Veto har i princip bara påbörjat vallningen i olika omgångar under hans första tre år, det har aldrig blivit nån ordning med tränandet.

Men nu tänkte jag att jag skulle vilja/våga sätta igång på allvar, för han är trots allt en bc - avlad för vallning! och det va ju det jag skulle ha honom till från början.

Han har mycket vallning i sej, är en stark hane med gott självförtroende, kan bäst själv liksom, så han har varit väldigt tung att börja med, han har en vilja av stål och en kropp som är vältränad och bra musklad, så jag har knappt mäktat med att hålla honom under kontroll i lina bland fåren.

I måndags provade vi en ny grej som Lena fnulat ut åt oss, vi va i liiiiten rund fålla, kedjestryp om halsen, kort koppel och plastflärp i handen, och jag behövde va rejält tuff (absolut inte elak) mot honom för att han skulle lyssna, MEN jag inser ju att om han ska få kunna jobba med får så måste jag få styr på honom.

Inga får ska nånsin fara illa för att vi tycker att det är skoj att jobba med våra hundar!!!!!

Han är oxå en hund som inte tar åt sej (iaf inte när det finns får framför näsan) även om matten är tuff mot honom.

Efter en stund lyssnade han faktiskt på mina röstkommandon och det kändes så gött, det gick att nå in i hjärnan!!

I lördags började vi på samma sätt, men eftersom fåren betedde sej som "tio små negerpojkar" och hoppade ur fållan ett efter ett så sattes de upp i den större 25an, och vi fick prova där istället.
I början va han het som tabasco, MEN ganska snart lugnade han ner sej och gick ut fint mot staketet på mina "ut", fixade oxå att stanna och ligga på enbart min röst. Började koncentrerat huka lite i sitt gående bakom fåren och han flåhängde inte i kopplet!!

Snacka om HALLELUJA-moment, jag blev alldeles knottrig på armarna, varm i hjärtat och stundtals va det lite suddigt att titta framåt <3

Inser dock att vi har en lång resa framför oss med massor träning, blåsor i händerna och stundtals hård matte för som Lena så riktigt sa "Han har massor med vall i sej, är tuff och kan själv" Men när man ser dessa enorma framsteg på bara några ggr så känns det så bra, och det behövdes absolut ingen elak matte, men tydliga och klara regler som inte tummas på en mm.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Och det är alltså så här med mej, min träning och min hund.

Han är mestadels klicker/shejpingtränad MEN det betyder inte "fri uppfostran" som många fortfarande verka likställa det med.

Men jag vill ha en allert pigg galen hund som "far runt" och testar vilka beteenden som lönar sej och ger belöning, jag tycker att det är en skojig form av träning.


Har förstått att det finns de som tycker att Veto är ouppfostrad iom detta och tror att han får bete sej precis som han vill och han aldrig blir "tillsagd" av mej eller gud hjälpe nån annan ;)

Erkänner på studs att jag aldrig haft en hund som varit så här dåligt vardagsuppfostrad och jag erkänner att vi missat den biten helt i stora drag.

Detta är absolut ingen ursäkt, men kanske en lite förklaring, från ca 10månaders ålder upp till nästan 24, låg han i bur inomhus (när jag inte hade järnkoll) han fick i princip bara koppelrastas - han fick liksom aldrig veta att det inte va ok att hoppa på folk, rusa runt matbordet, skutta i soffor, försöka stjäla mat från bord och bänkar, springa över folk/hundar/katter i sin iver på att komma ut.
Jag va väl lat och tog inte tag i dessa saker iom att jag inte va tvungen, de uppstod ju liksom aldrig..............

MEN därifrån till att jag tycker att det är ok är det ganska långt.

Och nu jobbar jag, och har jobbat hårt på att dessa bitar ska in i hans vardag oxå, och nu äntligen verkar hjärnan kommit ifatt kroppens ålder någotsånär. Har hört flera som säger att hundens mentala mognad kommer av sej om de drabbas av skador/rehab/burtvång i ung ålder. Och det känns verkligen som om det stämmer.


Så summa summarum: jag tar visst tag i min hund och "hutar åt" om det behövs och andra får göra det, även om jag helst gör det själv då jag tror att ägarens relation med hunden (om den är bra) gör att tillrättavisningarna blir bättre.


 Av Anna - 18 maj 2013 07:35

Igår kväll va jag och tävlade........igen

Hade en go känsla i kroppen inför, det va på en liten klubb med lagom mycket folk.

På platsen kunde min livsnjutare inte låta bli att skrubba ryggen i det nyklippta gräset, sen ställde han sej och la sej sen igen - nåja 0 där alltså :(
Efter lite pepp av Lelle på plats och Maria via sms beslöt jag mej iaf för att köra på med resten......
Tandvisning - satt fint på rumpen
Lf kändes helt ok, lite ofokus men som sagt ok. Hade lite oflyt med en bil som passerade och skulle eyeas, och där kom vi av oss rejält mitt i helt om marsh, men kunde iaf samla ihop oss för ett godtagbart slut.
Läggande under gång - lite seg ner tydligen men fint iaf.
Inkallning - inte riktigt samma fart som han brukar och en liten lov vid avslut.
Ställandet - kändes bra, litet steg står det i pappret.
Apporteringen - griper fint men med sitt lilla rumpskutt <3 i gripandet.
Hopp - super fint om än ett litet islag i mitt ben vid avslut.
Jag hade en riktig gokänsla i kroppen när vi gick av plan, visst lite småmissar här och där men vi jobbade på ihop, Veto va glad och jag log mej igenom hela programmet :)

När jag sen fick mitt papper så läser jag med förvåning 5 på lf med ant. Rycker(understruket) i kopplet *eeeh*

5 på helhet utan någon kommentar?? går då och frågar domaren eftersom jag ju förstås vill veta vad jag ska ändra på.
Han svarar då att det va för mina upprepade ryck i kopplet under lf och att om jag ryckt en gång till skulle han bett mej lämna plan..........
Frågade då om det va när Veto tyckte han skulle sticka och valla bilen och fick då svaret "ja det va det nog........"
Hmm ja jag höll emot men rycka nääääää, det finns inte liksom.

Fick jättemycket bra pepp av Lelle som va med och tittade och han tyckte inte alls som domaren........

Ni som känner mej, min filosofi och vet hur blödig jag är med Veto kan kanske tänka er vilken käftsmäll dessa ord från domare kändes som.
Och att någon tycker att jag är elak mot min hund på tävlingsplanen känns inte bra i hjärtat.Av Anna - 15 maj 2013 15:17

Igår började jag på kurs, ja ni läste rätt ;) Jag började på kurs - själv utan hund :)
Det är en teoretisk kurs på vår BK för att sen kunna skriva provet för att få Grönt kort och förlängningen lösa licens och sen ev tävla i Drag.
Marlene som själv tränar och tävlar Drag mycket aktivt är vår fröken. I vintras körde hon tex en tävling på 11mil, behöver väl knappt ens nämna att jag är djupt imponerad!!
Efter gårdagkvällen är jag sjukt taggad att köra igång Vetos och min träning, eller det är nog snarare jag som behöver komma igång ordentligt, Veto ligger ju hästlängder före mej vad gäller kondition :)
Vi fick oxå spännande datum igår som känns helt ok att ha som mål för tävlingsstart i barmarksdrag ;)

Presentation


Denna bloggen handlar om mej, mina fyrbeningar och livet på landet :)

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2015
>>>

Senaste inläggen

Kategorier

Besöksstatistik

Arkiv

Tidigare år

Länkar

Fråga mig

3 besvarade frågor

Sök i bloggen

RSS

Följ bloggen

Följ Om mej och livet på landet :) med Blogkeen
Följ Om mej och livet på landet :) med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se